Nieuwe regels in 2019

Als je in 2019 een huis gaat kopen, moet je met een paar veranderingen rekening houden. Hier vind je ze op een rij. Zo kom je erachter of je beter in 2018 nog snel kunt schakelen. Of dat het prima is om in 2019 te gaan voor één van de beschikbare woningen in de Piekenhoef!

1. Iets meer lenen
Het maximale leenbedrag gaat voor vrijwel alle inkomens omhoog. De stijging is bij hogere inkomens het sterkst. Bij tweeverdieners telt het tweede inkomen voor 70% mee.

2. Meer lenen voor energiezuinig of energieneutraal huis
Voor een ‘NulopdeMeter-woning’ mag je maximaal €20.000 extra lenen. Krijg je een energieprestatiegarantie van 10 jaar bij je energiezuinige woning? Dan mag je €25.000 extra lenen. Het inkomen dat telt voor je maximale hypotheek bedraagt wel minstens €33.000 per jaar.

3. Bedrag van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt
De maximale koopprijs voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie bedraagt in 2019 €290.000. Je mag maximaal € 17.400 aan energiebesparende maatregelen meefinancieren met NHG. De kosten van de NHG gaan iets omlaag. Je betaalt 0,9% over het leenbedrag.

4. Let op: restschuld niet meer aftrekbaar per 2018
Sinds 1 januari 2018 heb je geen recht meer op aftrek van de rente als je een restschuld houdt omdat je je huis met verlies hebt verkocht.

5. Maximale hypotheekrenteaftrek in 2019 is 49%
Sinds enkele jaren daalt het maximale percentage waartegen je de hypotheekrente in aftrek kunt brengen. Ooit was het 52%, in 2019 is het aftrekpercentage 49%.

6. Hogere btw maakt klussen aan huis duurder
De lage btw gaat op 1 januari 2019 van 6% naar 9%. Bepaalde klussen aan je huis vallen onder dit lage btw-tarief. Denk bijvoorbeeld aan isoleren, schilderen en stukadoren. Naast je boodschappen worden ook deze klussen iets duurder.

7. Belastingvrij schenken voor eigen huis
Ook in 2019 mag iedereen je eenmalig maximaal €100.000 schenken voor je eigen huis. Je mag het bedrag gebruiken voor de aankoop van een huis, maar ook voor aflossing van je hypotheek. Dat mag alleen als je niet ouder dan 40 jaar bent.

Bron: wijzeringeldzaken.nl 

Allerlaatste woningen in verkoop!

Op woensdag 11 maart is een nieuwe reeks nieuwbouwwoningen van de Piekenhoef in verkoop gegaan. Het gaat om populaire types uit de laatste fase namelijk…

Meer informatie

Jouw (eerste) nieuwbouwhuis? Deze tips helpen!

Droom jij van je eerste eigen koophuis in de Piekenhoef? Of wil je graag een stap zetten naar een nieuwe woning met een tuin? In…

Meer informatie

Nieuwe bungalows en starterswoningen 

Op woensdag 18 december van 13.30 uur gaan de eerste gasloze woningen van de Piekenhoef in verkoop. Het gaat om vernieuwde types rij- en hoekwoningen…

Meer informatie