Jouw (eerste) nieuwbouwhuis? Deze tips helpen!

Droom jij van je eerste eigen koophuis in de Piekenhoef? Of wil je graag een stap zetten naar een nieuwe woning met een tuin? In je omgeving hoor je waarschijnlijk tegenstrijdige berichten. Van ‘kopen was nog nooit zo gunstig met de historisch lage rente’ tot ‘ starters maken geen kans op een hypotheek’. Hoe weet je nu wat in jouw situatie wel en niet kan? Harm van der Pas, financieel adviseur en nieuwbouwmakelaar bij Van der Krabben helpt met handige tips en tricks.

1. Weet wat je koopt
“Stel, je hebt je oog laten vallen op de Honingboom in de Piekenhoef. Bekijk dan goed welk kavel jij het beste vindt liggen in de rij. Zorg dat je goed weet wat standaard is inbegrepen zoals basis sanitair en wat er nog bij komt. Voor veel mensen is het lastig om vanaf een tekening een huis te kiezen. In het geval van de Piekenhoef kennen wij en onze collega’s van Van den Heuvel makelaars de woningen heel goed. Het is de kunst om samen goed inzichtelijk te krijgen wat je koopt.”

2. Kopen of huren
“Het is helemaal aan jou wat bij je past. Voordelen huren zijn bijvoorbeeld dat je snel op kunt zeggen en dat de onderhoudskosten voor de eigenaar zijn. Daarbij is het wel zo dat je er in een nieuwbouwwoning ook van uit kunt gaan dat je de eerste jaren geen onderhoud hebt. En met de huidige rentestand en hypotheekvoorwaarden is het zo dat je relatief veel aflost. Even een snelle rekensom met de Honingboom. Stel je leent 240.000 euro en tegen een rente waarmee je de hypotheek voor 20 jaar vast zet. Dan kom je op maandlasten van ongeveer 750 netto per maand. 2/3 hiervan is aflossing dus na 7 jaar heb je al 40.000 euro afgelost. Mocht je dan willen verkopen dan kun je -zelfs als de huizenprijzen niet stijgen- dus al rekenen op ruim 35.000 euro winst. Dat is toch een bedrag dat je op een andere manier niet snel bij elkaar spaart.”

3. Nieuwbouw of bestaande bouw
“Nieuwbouw kopen, heeft veel voordelen. Alles is splinternieuw en je kunt nog veel naar je eigen hand zetten. In de meeste gevallen moet je wel even geduld hebben voor je woning klaar is, maar dat geeft je dan wel weer de mogelijkheid om nog wat te sparen voor de inrichting.”

4. Meer lenen voor een duurzaam huis
“Nieuwbouwwoningen zijn erg energiezuinig wat maakt dat je onder bepaalde voorwaarden 9.000 euro meer kunt lenen.“

5. Belastingvrije hulp van (groot-)ouders
“Ben jij in de gelukkige positie dat jouw (groot-)ouders kunnen en willen bijspringen om jouw droomhuis mogelijk te maken? Wist je dat ze tot wel €103.640,- kunnen schenken zonder schenkbelasting te betalen als je dit geld inderdaad in een woning steekt?”

6. Maak een wensenlijstje
“Zorg dat je goed in beeld hebt wat je belangrijk vindt in je nieuwe huis. Wat mag absoluut niet ontbreken (een tuin, een hobbykamer?) en wat is mooi meegenomen (parkeren op eigen terrein, een grote garage?). Met andere woorden: wat is voor jou een ‘need-to-have’ en wat ‘nice-to-have’? Als je dit goed in beeld hebt, maakt dat je keuze voor jouw droomhuis gemakkelijker.”

7. Bereken je totale vaste maandlasten
“Bij de hypotheekaanvraag is het belangrijk dat je niet uitgaat bij wat je kunt lenen, maar van wat bij je past. Soms is het raadzaam niet het maximum bedrag te lenen. Want naast je hypotheek heeft iedereen andere maandlasten. Geef jij bijvoorbeeld graag geld uit aan je sport of ga je graag vaak uit eten? Dan is het handig die uitgaven in je totaalplaatje goed mee te laten wegen.”

Deze tips helpen je alvast op weg, maar de belangrijkste blijft toch deze: Heb jij jouw droomhuis gevonden? Laat je dan niet op voorhand weerhouden en vraag advies over jouw persoonlijke situatie. Hiervoor kun je vrijblijvend een afspraak bij één van de Piekenhoefexperts Van der Krabben makelaardij (0412-632928) of Van den Heuvel makelaars (0412-405022).

Laatste Piekenhoef koopwoning verkocht!

De laatste woning in de wijk is verkocht! De kopers tekenden deze week de koopovereenkomst voor een tweekapper. Een mijlpaal voor hen, maar ook voor…

Meer informatie

Woon-Werk-Kavels in de Piekenhoef

Ben jij als ondernemer op zoek naar een bouwkavel voor je bedrijfspand en woning? Aan de westkant van de wijk Piekenhoef verkoopt de gemeente Oss…

Meer informatie

Sleuteloverdracht Hazelaar woningen

Goed nieuws voor de kopers van de eerste vijf woningen, type Hazelaar. Begin oktober hebben zij van Bouwbedrijf Berghege de huissleutel ontvangen. We wensen de…

Meer informatie